2013 óta tartok férfiaknak beszélgető, sharingköröket illetve outdoor “önmagunkra ismerő” aktív tapasztaló napokat.

Pár szóban írok indíttatásaimról:

Az orvosi, halálozási statisztikákból ismert, hogy a férfiak hamarabb halunk mint a nők.
“A világon 100 leány születésre 107 fiú születés jut, de a fiúknak nagyobb esélyük van meghalni, úgy gyermekkorban, mint felnőtt korban.”
Világviszonylatban a férfiak számára 4 évvel kevesebb a születéskor várható élettartam.
66,4/70,4 év. forrás.

Miért van ez? Sok okot felsorolnak. A GNM, Recallhealing megállapításai szerint az egyik ok, hogy azt nevelik belénk, hogy az érzelmekről ne beszéljünk, “légy határozott”, “ne szisszenj minden kis szilánkhoz”, s a világ nyugati felén már gyakran nem is kapcsolódunk belső folyamatainkhoz, nem vagyunk kapcsolatban a testünkkel sem.
Freud szerint minden elnyomott érzelem, olyan mint egy élve eltemetett “lény”, soha nem hal meg, valahol ott rág belül, növelve a stresszt, és a testi tünetek előfordulásának esélyét.
A nők sokat csacsognak, és a testükkel is jobban kapcsolatban vannak.

Sok férfi nem lát rá magára, nem érzékeli a feszültségeit, hiszen, azok olyan ismerősek, “mintha mindig is ott lettek volna”. Aztán néhányan azon veszik észre magukat, hogy a nap végi ellazuláshoz hozzá tartozik két doboz sör, vagy egy feles, vagy egyéb “levezetéssel” élik mindennapjaikat.

férfikörök arra jók, hogy kilépjünk a hétköznapi megoldásainkból, hogy olyanokat mondjunk ki, ami valóban bennünk van, ami emberi.
Ezek a körök jók arra, hogy megosszuk egymással személyes tapasztalatainkat.
Az egyik résztvevő mondta 2 éve: “Azáltal, hogy részt vettem ezen az esten, két év kerülőt spóroltam magamnak.”
Itt nincs, aki megmondaná, mit hogyan ‘kell’ csinálni, vagy, hogy ‘mit kellett volna’.
Egyszerűen jelen vagyunk, bátran beszélünk, és értően meghallgatjuk egymást.
Minimális moderálást alkalmazunk.
Sok inspirációt vehetsz ki belőle.
Bátorítalak, hogy nézz be, hozd el történeteidet, merj kapcsolódni a saját kíváncsi énedhez.
Merj ember lenni.
Garantálom, hogy többként, jó érzésekkel távozol.

Bedő Imrével, a Férfiak klubja vezetőjével beszélgetve kaptam annó, a kritikát: “férfi a cselekvésen át tud férfi lenni.”
Igen, egyetértek.
De mint minden útnak, ennek is vannak lépései.
Ahhoz, hogy kilépjünk a megszokásainkból, a tetteink változzanak, a tetteinkben megerősödjünk, ahhoz először szükséges látnunk, felismerni: hol vagyunk most, mi a mostani valóságunk.
Leszögezem: szükséges értékelni azt is ahol most vagyunk. Érték az életünk, már eddig is, hiszen valahogyan eddig is eljutottunk.
S fontos, hogy lássuk: vannak példák, akik előttünk járnak valamiben az úton, ezért is kedvelem, és támogatom Imréék mozgalmát, ott sok férfi nyíltan beszél a saját életéről.
S hidd el: van életterület, vannak olyan döntéseid, vonásaid, amikkel te lehetsz példa.

A férfikörökön nem köldökvakargatás megy, ahogy szintén kaptam egy kihívó kérdést. Joós Istvántól.
Itt valódi emberek találkoznak. És a beszéd, megosztás mellett van, hogy használunk egyszerű technikákat: ránézni kívülről arra ami van.
Esetenként van mozgásos gyakorlat, egymásnak szegezett kérdések, s időnként eszközök is bekerülnek a térbe, segítve az önkifejezést, önfelvállalást.
Hát ilyenek a férfikörök.

Következő alkalmak: 2016.március 14, április 11, május 9.

Az előző években legalább 30 férfi fordult meg ezen személyes körökben (ha a KB kört is veszem, ahol társ-vezető vagyok, akkor pedig 80-nál is többen).
Egy alkalommal 3-12 fő van jelen, mindig volt új érdeklődő, és régi ismerős is.
Vannak, akik  pár hónapon keresztül rendszeresen lejárnak, klub szerűen. Van aki egyszer tette tiszteletét a körben, hozott valamit és távozott valamivel, s vannak alkalomadtán betérő srácok is ezen sajátos térbe.

Eseményeinket megtalálod a Facebookon:
https://www.facebook.com/IntegralMentoring/events