Az integrál szemléletű önismereti munka során a személyes témáidat alaposan körbejárjuk. Aktívan használjuk az Integrál modelljeit.

Nézzük a Négy Quadráns modellt,

Erra ezt is mondhatjuk, hogy a világ, a jelenségek Négy Nézőpontját tekinti át:

„Egyéni belső”

A pszichológia alapvetően a belső megélésekkel foglalkozik, az adott személy mit és hogy él meg? Ez a Bal felső Quadráns. Ez a normál hétköznapi ember számára (a nyugati kultúrában) kevéssé, illetve felszínesen hozzáférhető. Az emberek ritkán beszélnek az érzéseikről, leginkább ilyeneket mondanak: „jól vagyok”, „fáradt vagyok”, esetleg „szomorú vagyok”. Az önismereti munka során egyre inkább finomodik a belső állapot pontos érzékelése.
Terápiás/önismereti munka nélkül a belső megéléseinket elképzelhető, hogy személyes naplóban vezetjük.

Korábban, amikor a naplómat visszaolvastam azt találtam, hogy a belső megéléseim jellege rendszeresen ismétlődött. Hasonló gondolatokra, önítéletekre jutottam a változó külső események mögött.

Zsolt

Emellett fontos, hogy mindez a „megélés” milyen kapcsolati környezetben történik:

„Közös belső”

Ez a ’Közös belső’ nézőpont, Bal alsó Quadráns. Hiszen erősen hatnak ránk, meghatároznak a kapcsolataink.
Pl. volt egy férfi, aki a 25 év házassága során végig rendszeresen ivott. Mire a 3. gyereke elérte a 18 évet, elvált. Onnantól nem ivott. Vajon ez hogy lehetett? Milyen olyan belső lelki „kényszerek” vezethették, amik benne tartották ebben a kapcsolatban, s ez volt a hozzáférhető megoldás? Nyilván messzire vezet…
Egy terapeuta a kérdéseivel segíthet ráismerni, hogy az ismétlődő megéléseink milyen kapcsolati mintázatból fakadnak.
Az önismeret során a kapcsolati érzékelésünk is finomodik. Mélyebb értékek alapján társulunk, kötünk szövetségeket. Választunk társakat. Akikkel közeli a kapcsolatunk, azokkal jobban összehangolódunk.

„Egyéni külső”

Mi a szerepe, hogyan használjuk ezt a nézőpontot, a Jobb felső Quadránst az önismeretben?

Csak a belső számít, fogadjanak el topis ruhában járva is.

Egy ismerős mondata

Igen. Ez pl. egy belső igény kifejezése.
És fontos, hogy képesek legyünk megjelenni, ill. a világban való megjelenésünk, viselkedésünk fontos üzenetet hordoz. Hogyan öltözködöm? Lezser és elegáns? Sportos? Ízlésesen, vagy hányaveti módon? Másként tudunk eredményeket elérni, más a hatás, ha egyiket vagy másikat választjuk.
Itt is fontos az illeszkedés. Egy buliba is ugyan abban a stílusú öltözékben megyek, mint a hivatalba ügyet intézni? Rám égett-e egy szerep, a megjelenésemet tekintve?

Végül, de nem utolsó sorban mindezek a tényezők be vannak ágyazva egy tágabb társadalmi közegbe, ami a Jobb Alsó Qvadráns:

„Közös külső”

Mit jelent a Jobb Alsó Quadráns az önismereti szempontból?
Pl. Európában alap dolognak számít a XXI. században, hogy a felnőtteknek van e-mail címe, vagy mobil telefonja. Kevés tudatos figyelem esik erre a Quadránsra, mert ez tűnik természetesnek, társadalomról-társadalomra. Meghatároz az, hogy a „közvélekedés” milyen üzenetekkel vesz körül, pl. Magyarországon az alaphangulat gyakran pesszimista, probléma orientált. Ha elkezdek -akár az önismeret hatására- változni akkor ez a hangolódásom is változik. Ennek a nézőpontnak a meghatározó voltát leginkább utazás során érzékeljük, gondoljunk csak pl. egy arab országban tett utazásra, vagy egy török bazársor hangulatára.

Az Integrál Önismereti folyamatvezetés során tekintetbe vesszük a Négy Quadráns nézőpontjait. Vizsgáljuk ez egyes megnyilvánulásokat, azok illeszkedését, vagy eltéréseit. Harmóniában van-e a viselkedés, az öltözködéssel? Lehet, hogy csak „kompenzátum” az Armani öltöny? Mit fejeznek ki ezek az eltérések?
Hogyan hasznosítja az egyes erőforrásait a személy? Hogyan éri el személyes célokat? Hogyan hat, mennyire mélyen viszi bele magát a kapcsolataiba? Mennyire rugalmas a szerepeiben?
Ezekhez adunk adekvát szempontokat, facilitáljuk a kiegyensúlyozott fejlődést a különféle életterületeken, a személyes témák átdolgozása során.

>>folytatatom>>